Høsten er på fremmarsj her i landet – og sommerens solstråler har gjennom late sommerdager lagret seg i frukt og bær. Når solen gradvis blir mindre tilstede er dermed tiden inne for å sette tennene i saftig frukt og modne bær, spekket med vitaminer, mineraler, antioksidanter og innkapslete solstråler! Og det vel kanskje ikke så rart at ordet å høste inn forbindes med høsten?
Alle sansene i trening
Det er tid for å finne frem bøtter og spann, ta joggesko på og komme seg ut i skogen og opp i fjellene. Som en motvekt til innestengte treningssentre der musikken dundrer, og den eneste lukten du kjenner er skyllemidlet hun som står ved siden av deg bruker i klesvasken sin, ligger skogen og fjellet der; I skjønn symfoni. Ja, det er rent en treningsøkt å høste inn. Ikke bare fysisk trening, men trening for alle kroppens sanser: lukten av furuskog, lyden av fuglekvitter, synet av naturens fargespekter, smaken og følelsen av en perfekt modnet multe....
Men multemyra mi, den får du aldri....
Multer er denne ukens tema. Populært kalt fjellets gull og kongen av viltvoksende bær! Med en kilopris som sjelden ligger under 90 kroner, regnes multene som en av Norges dyreste bær. Og den herlige gullfargen sender tankene i samme retning: det eksklusive. Grunnen til dets ekslusivitet er vel at de ikke alltid er like lette å finne! Har du først funnet en god multemyr, vokter du den som en hemmelighet. Og de modne multene er ofte vanskelige å få øye på, for de blir gjerne litt blasse i fargen og blander seg med løvet som gulner. Så man burde kanskje heller kalle det å jakte på multer enn å plukke!
Rubus Chamaemorus
Det latinske navnet på multe er Rubus Chamaemorus, og er en del av plantefamilien Rubus. Andre kjente vekster i denne familien er bringebær og bjørnebær. Planten er flerårig med hvite blomster. En multe kan bestå av opptil 20 spiselige segmenter. Den trives best i torvmyr, hei og fuktig mark og gjerne på sur grunn, i stor kontrast til bærets nydelige sødme. Det er også sagt om multen at den trives aller best i fjellsider og lier som heller mot nord. Den er vanlig i hele landet, men de mest ekstreme multeområdene finner man allikevel lengst nord i landet. Multene modner tidligst ved kysten, og generelt bruker man å si at modne multer er å finne mellom midten av juli og frem til den første frostnatten. De saftige bærene blir seige som gummiballer etter de første frostnettene.
God kilde til vitaminer
Multene inneholder flere ulike vitaminer. Vitamin A, vitamin E, Vitamin C og vitamin B. I tillegg til vitaminer inneholder den også kostfiber og antioksidanter. Vitamin A i form av betakaroten er viktig for synet vårt, huden og fosterutviklingen. Et kjent tegn på A vitamin mangel er dårlig syn, så husk å spis masse multer tidlige på sesongen så du får øye på resten av høstens bær! Vitamin E er en viktig del av immunforsvaret vårt og forhindrer harskning av fett i cellene våre. Vitamin C er kjent for å beskytte mot skadelige radikaler, øke opptaket av jern fra tarmen, styrke bindevevet og bryte ned kolesterolet. Bærene er også en kilde til B vitaminet folat som er viktig for fosterutviklingen.
I tillegg til å inneholder mange viktige vitamer, inneholder de kostfiber som er viktig for en god fordøyelse og tarmfunksjon.
Antioksidantene som vi finner i multene er med på å gi farge for å beskytte multen. Antioksidanter har den senere tiden blitt et kjent begrep innen helsebransjen, der man mener at de forebygger kreft, reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer og en rekke andre livsstils-og aldersbetingede sykdommer.
Ikke glem å spise noen munnfuller med bær når du er ute på tur! Ved frysing tapes mange av de gode næringskildene. Så vårt behov for å fylle fryseren til randen med herligetene bør endres litt på. Det er en grunn til at bærene kommer om høsten, det er da vi trenger å spise de! For å beskytte og styrke kroppen frem mot influensasesongen.
Skjønnhet
Multer inneholder det konserverende stoffet benzoesyre, og i dagens foryngende markedsføring av kosmetikk finnes det et utall midler med det mål å konservere oss så vi ikke skal se gamle ut. Ønsker du en naturlig konservering av huden din, så prøv å smør modne multer i ansiktet neste gang du er på tur! Det kan kjennes litt klissete og barnslig ut, men ordtaket sier vel at du er ikke voksen før du tør å være litt barnslig! Er du av typen som heller vil kjøpe dyre kremer, finnes det en krem blant annet fra merket Lumene med multer i på markedet.
Tilbredning
I forhold til andre frukt og bær, er ikke multene brukanes til alt. Dens skjørhet gjør at den egner seg best som den er, med ingredienser som ikke overstyrer multenes sjarm. Så det er kanskje ikke så rart at det ikke finnes et utall av oppskrifter på multeretter, men at det er multekremen som rager som den beste og mest velegnede bruken av multen! Gjør du som Andreas Viestad og inviterer litt ekte vaniljefrø og frisk rosmarin i kremen, får du en ny vri! Er du som meg, og ikke er så glad i det som er altfor søtt anbefaler jeg Tines vaniljekesam med nyplukkede og usøtete multer som topping. Vaniljekesamen er et flott produkt jeg bruker mye selv, da den har ekte vaniljefrø i seg fremfor den kjemisk fremstilte vaniljen ”vanillin” som industrien bruker i store mengder. Forskning har vist at vanillin er særlig ugunstig for barn, da den kan føre til hyperaktivitet og uro.
En annen populær tilbredning av multen er multelikør. Ingenting er som å åpne en flaske hjemmelaget multelikør når mørket kommer snikende og regnet pisker rundt hushjørnene. Små flytende soltråler som både varmer og gir sødme.
Oppskrift på multelikør:
Fyll multer på et Norgesglass
Hell på 60% sprit så det dekker multene
La det stå 5 uker i sollys, og ryst på glasset annehver dag
Sil deretter spriten fra bærene.
For hver liter avrent sprit lager du sukkerlake av:
4-5 dl sukker
1,5-2 dl vann
Avkjøl laken og bland med spriten
Lagre likøren i minst et par mnd før du smaker på den.
Næringsinnhold:
Per 100 g multer:
Vann 84 g
Kj 191
Kcal 46
Protein 1,6 g
Karbohydrat 4,4 g
Fett 1,1 g
Multene skjermes også gjennom lovverket vårt: Det er faktisk ulovlig å plukke multekart!
No comments:
Post a Comment