Bringebær var en verdsatt urt å dyrke blandt munkene i de middelalderske klostrene. Munkene hadde på den tiden mye av ansvaret for de syke i samfunnet, og tidlige skrifter viser at de visste hva de holdt på med. Ikke bare var munkene opptatt av den medisinske virkningen, men også av alt som smakte godt. Og jeg må si meg enig med de middelalderske munkene; ingenting smaker så godt som nyrørte bringebær!
Rubus ideae
Bringebær befinner seg i Rubus-slekten sammen med kjente bær som multe og bjørnebær. Bringebærbusken er flerårig, med svake torner og hvite blomster. Bæret er oftest rødt, og i sjeldne tilfeller gulorange. Bringbær trives godt i åpen skogsmark, hei, sump, jernbanefyllinger, brakkmark og lett og sandig jord. Den er vanlig i hele landet, men sjelden så høyt opp som Finnmark. Man har to arter av bringebærene; Villbringebær og Hagebringebær. Villbringebærene er ofte litt mindre, men mye mer aromatiske enn Hagebringebærene. Bærene modnes i juli-august, avhengig av vær og temperatur. I fjor opplevde jeg å plukke akkurat modnede bringebær mens snøen dalte på fjellene rundt meg. Å plukke bringebær med lue var en ny opplevelse!
Styrke
Bringbærene tilhører en undergruppe av Rosefamilien (Rosaceae), som kjennetegnes som sterke og robuste planter. I Sverige kalles bringebær både Brandbär og Brinnbär, fordi buskene liker seg godt i jord der skogbranner har herjet.
Lange tradisjoner
Selv ikke på steinalderen var man særlig glad i steinene i bringebærene! Det er faktisk funnet såpass store mengder bringbærstein samlet på ett sted fra steinalderen, at det antakelig er snakk om avfall etter saftpressing. Også i medisinske skrifter fra 1500 tallet og fremover dukker bringbærene opp. I tider med mye pest ble det sagt at man beskyttet seg ved å lukte på bringebæreddik hver dag. Så kanskje vi burde sette ut en skål med bringebæreddik ved siden av desinfiseringsdispenserne denne høsten?
Meditasjoner over bær
Bringebærene kom til Norge på 1700-tallet, og man kan jo bare tenke seg hvordan det var å smake på et bringbær for første gang. Det er synd at mange av matvarene man smaker for første gang, er så tidlig i livet at man ikke har minner fra det. Men kanskje går det an, og prøve å smake på ting på nytt gjennom en liten ”bær-meditasjon”! Finn en fin og rolig plass å sitte – gjerne ute i skogen. Lukk øynene og pust rolig et par ganger. Prøv å tømme sinnet for alle tidligere erfaringer. Nå er du klar for å putte bringebæret i munnen. Jeg er sikker på at du kommer til å kjenne en eksplosjon av smak, og få en helt ny opplevelse av bæret!
Fruktbare bær
Bringebærplanten er et velkjent middel blandt gravide kvinner. Bringebærblader virker nemlig avslappende, styrkende og sammentrekkende på livmoren. Man bør ikke begynne å bruke bringebærblader før de siste 3 månedene av graviditeten, da denne behandlingen ofte er meget effektiv. Det sies at den setter i gang fødselen, og gir en lettere og raskere fødsel. Etter man har født, kan man gjerne fortsette med bringbærblader, da det også stimulerer melkeproduksjonen. I tidligere tider ble det også ofte brukt for å stanse blødninger etter en fødsel. Det sies også om bringebærbladene at de vil lette menstruasjonskramper og kraftige menstruasjoner.
Bringebærblad
Bringebærbladene inneholder blandt annet garvestoffer, organiske syrer og vitamin C. De har en sammentrekkende virkning, og egner seg derfor godt ved tilstander som løs mage og blødninger. C-vitaminet vil også hjelpe til å styrke slimhinnene. Bringebærblader kan brukes både innvortes og utvortes. Utvortes kan de legges som omslag på sår, lette forbrenninger og åreknuter. Har du sår i munnhulen, eller har sår hals kan du bruke te laget av bringebærblader som gurglevann. I Tradisjonell Kinesisk Medisin har bringebærbladene vært et kjent middel for å styrke nyrene, og å forhindre ufrivillig vannlating. Avkjølt og filtrert te av bringebærblad sies å lindre bindehinnebetennelser på øyet (konjunktivitt).
Bæret
Selve bæret inneholder vitamin C og jern. Jerninnholdet er nok mye av grunnen til at bringebær har blitt sett på som en kvinneurt med evne til å lindre ulike blødningsforstyrrelse. Selve bæret blir nok oftere brukt i matlaging enn som medisin. Bringebæret trenger ikke jåle seg til med fancy ingredienser. Ofte er nyrørte bringebær med litt rårørsukker alt som skal til for å få tennene til å løpe i vann. Ønsker du å bruke noe annet enn sukker til søtning, kan du gjerne blande inn litt godt modnet og most banan. Da bringebæret inneholder lite benzoesyre som gir holdbarhet bør du ikke la syltetøyet stå for lenge i kjøleskapet før det fortæres, men det er ofte ikke noe problem!
Urtete av bringebærblader:
En liten håndfull friske eller tørkede blader (bør høstes på våren)
5 dl vann
La bladene småkoke i vannet i noen minutter. Deretter skal det trekke i 15 minutter før det siles av. Du kan gjerne drikke 2-3 kopper om dagen.
Innhold per 100 g bringebær
Vann 87 g
Kj 122
Kcal 29
Protein 1,1 g
Karbohydrat 3,2 g
Fett 0,4 g
No comments:
Post a Comment