Monday, February 8, 2010

Målselv – blåbæras hovedstad!


Ingen plass i Norge hører vel blåbæra mer hjemme enn i Målselv, med Blånisselandet som ambassadør for et av Norges sunneste bær! Og har du lurt på hvor Myrtel, den 8. Bergdatter i Blåfjell har fått navnet sitt fra? Det skjønner du kanskje når du ser det latinske navnet....

Vaccinium myrtillus
Blåbær finner vi i plantefamilien Vaccinium sammen med kjente bær som tranebær, tyttebær og blokkebær. Planten har lysegrønne blomster med rosatone, og gir mørkeblå og kulerunde bær. Den trives best i hei, torvmark, åpen skog (helst gran, bjørk, eik og furu), tørr og sur jord opp til 2800m. Så blåbærturer kan gi god trening avhengig av terrenget man velger å plukke i! I tillegg til å gå i ulendt terreng som skjerper koordinasjonen vår, får man trent både rygg, rumpe og lår når man står med hodet i blåbærtuene. Men huske å rette deg opp innimellom så du ikke stivner i bøyd posisjon – da kan fort turen hjem bli lang og vond!

”En ulv etter blåbær”
Du er ikke alene om å plukke blåbær i skogen! De er nemlig en viktig næringskilde for både fugler og større dyr. Selv ulven som står på toppen av næringskjeden i skogen, og spiser noen av de største dyra våre, har fått øynene opp for blåbæra. Kanskje er det smaken de liker, eller så har de oppdaget den utrolige helsegevinsten de får ved å spise blåbær. Det er nemlig en kjent sak at blåbær bedrer nattesynet, så da kan ulvene jakte på mat både natt og dag. For elgen er også blåbærlyngen den viktigste beiteplanten utover høsten og vinteren. Og er du av de som liker å spise vilt vet du at om du kjenner etter så kjenner du den herlige smaken av både bær og skogbunn i kjøttet.

Matauk
Blåbæra har til alle tider vært en viktig del av matauken på høsten, da de egner seg til både sylting og safting. Man kan også bruke friske eller tørkede blader til å farge garn med. Blåbærlyngen gir en nydelig gulfarge til garnet.

Vitaminer
Blåbær inneholder blandt annet Vitamin C, Vitamin B1, garvestoffer, fruktsyrer, flavoner, karoten og pektin. Vitamin B1 er viktig i energistoffskiftet og hjelper kroppen med å omdanne karbohydrater til druesukker, noe som er viktig for at hjerte, hjerne og muskler skal fungere. Vitamin C er kjent for å beskytte mot skadelige radikaler, øke opptaket av jern fra tarmen, styrke bindevevet og bryte ned kolesterolet. Garvestoffene i blåbæra er kjent for å virke mageregulerende. Er du forstoppet skal du spise friske blåbær. Har du derimot løs mage/diaré skal du spise eller drikke te av tørkede blåbær. Tørkede blåbær får du kjøpt i helsekost, eller du kan lage det selv: Sett ovnen på den laveste temperaturen (ca. 35 grader), spre bærene utover et bakepapir som du legger på en rist. Du kan med fordel ha ovnsdøren så vidt på gløtt. Bærene er ferdige når de har skrumpet inn og blitt tørre. Foruten å bruke de i behandling er tørkede blåbær nydelig å ha i frokostblandinger og i brød.
Det blåbæra kanskje er mest kjent for er å bedre synet, og da særlig nattesynet. Under annen verdenskrig spiste faktisk britiske kampflyvere mye blåbærsyltetøy fordi de mente det skjerpet synet. Og godt nattesyn trenger vi i mørketida her i nord!
Det er ikke bare selve bæret som kan brukes, blad og blomst er også nyttige. De virker antiseptiske og sammentrekkende og brukes ved problemer som blærkatarr og irritert bære. Blader og blomster plukkes på vår/sommer. De tørkes i ovnen på samme måte som blåbærene. Tørker du blomstene sammen med bladene vil du få en nydelig sødme på teen.

Blandt 5 på topp!
Blåbæra er blant 5 på topp når det gjelder matvarer med høyt antioksidantnivå. Man bruker å si at jo mørkere farge matvaren har, jo mer antioksidanter inneholder den. Antioksidantene i blåbær sies å kunne forebygge kreft, redusere betennelsesnivået i kroppen og forebygge eller bremse utviklingen av aldersbetingede øyesykdommer og hjertesykdom.

Blåtår som varmer
I Blåfjell sies det at de som drikker blåtår fra Blåne blir varme om hjertet og kan leve som gode blånisser. Og de kloke blånissene vet kanskje at dette skyldes at blåbær stimulerer blodsirkulasjonen i kroppen. Den er særlig fin å bruke dersom du er av de som er mye kald på hender og føtter grunnet dårlig blodsirkulasjon. Den kan også gis som komplementær behandling mot andre sirkulasjonsforstyrrelser som åreknuter, hemoroider, blåmerker samt dårlig blodforsyning til øynene som man ser ved diabetes og høyt blodtrykk. Er du lettere glemsk, kan det også hjelpe å spise blåbær, da økt blodsirkulasjon bedrer hukommelsen. Det var bare det å huske å spise de da....!

Skjønnhet
I forrige artikkel om skrev jeg at du kunne smøre friske multer rett på huden. Det kan du selvfølgelig også gjøre med blåbær, men møter du noen på stien etterpå vil de nok komme løpende til å spørre om du har blitt angrepet av rovdyr og trenger hjelp! Den sterke blåfargen er mest kledelig på leppene etter å ha inntatt et herlig måltid med blåbærpannekaker. Det finnes imidlertid flere produkter på markedet som har tatt i bruk blåbæras egenskaper. Blandt annet reklamerer merket Oriflame med ”Pure Nature Organic Blueberry and Lavender extract Calming Toner” som skal roe ned og beskytte huden.

Å jul med din glede....
Jeg bruker alltid å plukke blåbærlyng noen uker før jul. Setter du den inn i varmen i vann går det ikke lang tid før den begynner å blomstre og gir deg en nydelig grønn bukett med rosa eller hvite blomster.

”Smoothe” blåbær
Personlig synes jeg den beste måten å nyte blåbær på er gjennom en kald og forfriskende smoothie. Den kan brukes som et sunt mellommåltid eller dessert – og best av alt: alle barn liker smoothie!

Oppskrift:
Noen never blåbær, friske eller frosne
1 banan
Hell over væske til det dekker bær og frukt: Du kan velge mellom ferskpresset appelsinjuice, soyamelk, rismelk, havremelk eller biola.
Ei neve havregryn om du vil ha en mer mettende variant.
Kjør alt sammen i smoothiemaskin / blender til den har fått en tyktflytende konsistens.
Nytes umiddelbart!

Innhold per 100 g blåbær
Vann 83 g
Kj 215
Kcal 51
Protein 1 g
Karbohydrat 7,5 g
Fett 0,9 g

No comments:

Post a Comment